2610278371 Αχελώου 2 και Αώου, Πάτρα info@alearch.gr
hero image


ΕΡΓΟ:  «ΝΕΑ ΤΡΙΩΡΟΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ, ΕΠΙ PILOTIS, ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΓΕΙΟΥ»                 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Οδός Κυμοθόης, Περιοχή "Αμπελόκηποι - Κάτω Συχαινά", Ο.Τ. 1821, Δήμου Πατρέων


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ.
Η μελέτη αφορά τριώροφο κτήριο κατοικιών έξι συνολικά διαμερισμάτων, σε pilotis, με τμήμα υπογείου, χωρίς πρόβλεψη επιπλέον μελλοντικών ορόφων. Η  κύρια χρήση σε Α` και B` όροφο είναι η κατοικία. Το ισόγειο διαμορφώνεται κυρίως ως ημιυπάθριος χώρος (pilotis), με 2 χώρους στάθμευσης, στον οποίο εντάσσεται ο χώρος κύριας εισόδου στο κλιμακοστάσιο. Επιπλέον, περιλαμβάνεται και τμήμα Υπόγειου χώρου που περιλαμβάνει βοηθητικές χρήσεις (αποθήκες, μηχανοστάσιο κλπ.). Η κατακόρυφη επικοινωνία επιτυγχάνεται με εσωτερική κλίμακα και ανελκυστήρα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

Η χωροθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο υπαγορεύεται από το σχήμα και τις διαστάσεις του οικοπέδου, τη θέση των οικοδομών στα γειτνιάζοντα οικόπεδα (στη βόρια και δυτική του πλευρά), σε συνδυασμό με την επιδιωκώμενη θέα (προς τα νοτιοανατολικά), την επιθυμία αποφυγής δημιουργίας μεγάλης «τυφλής όψης» (με τήρηση απόστασης Δ και δ περιμετρικά των ορίων, αλλά και αιθρίου διαστάσεων ΔΧΔ για τον περιορισμό της βορινής μεσοτοιχίας), καθώς και την απαίτηση εξασφάλισης προσανατολισμού και γενικής διάταξης με καλή βιοκλιματική λειτουργία, η οποία θα ενισχυθεί μέσα από την ένταξη παθητικών και ενεργητικών ηλιακών συστημάτων (ηλ. θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά).

Αναλυτικά οι προς διαμόρφωση χώροι:
ΙΣΟΓΕΙΟ:  Αποτελείται από ημι-υπαίθριο χώρο πυλωτής (pilotis) επιφάνειας 192,07μ2, χώρους στάθμευσης δύο αυτοκινήτων επιφάνειας 30μ2 (P1 = P2 = 15μ2), καθώς και κοινόχρηστο κλειστό χώρο εισόδου (σε κλιμακοστάσιο, διάδρομο, ανελκυστήρα, μικρή αποθήκη και wc) επιφάνειας 39.77μ2. 

Α' ΟΡΟΦΟΣ: Αποτελείται από τρεις κατοικίες συνολικής επιφάνειας 191,60μ2. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει: ένα διαμέρισμα τριών χώρων (τριάρι) επιφάνειας 92,62μ2 (με κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό, δύο υπνοδωμάτια, λουτρό, αποθήκη και ιματιοθήκες), καθώς και δύο διαμερίσματα δύο χώρων (διάρια), επιφάνειας 49,21μ2 και 49,77μ2 (με κουζίνα-τραπεζαρία, καθιστικό, ένα υπνοδωμάτιο, λουτρό, αποθήκη – πλυσταριό και ιματιοθήκη). Επιπλέον περιλαμβάνει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο επιφάνειας 25.64μ2, ημιυπαίθριους χώρους 14,48μ2 και εξώστες 52,37μ2. 

Β΄ ΟΡΟΦΟΣ: Πανομοιότυπος με τον Α’ όροφο.

Στο Δώμα διαμορφώνεται απόληξη κλιμακοστασίου επιφάνειας 25.26μ2 και όγκου 65,68μ3 (Υ=2,60μ.). 

Το κλιμακοστάσιο φωτίζεται και αερίζεται επαρκώς μέσω κατάλληλων ανοιγμάτων - παραθύρων στην την πλαϊνή-βόρια όψη του κτηρίου, μέσω κατάλληλα διαμορφωμένου αιθρίου (πλάτους Δ x Δ).
Σε συνέχεια του όγκου της απόληξης κλιμακοστασίου διαμορφώνεται στέγαστρο μεταλλικής κατασκευής, συνολικού ύψους 2,50μ. από την τελική στάθμη του δώματος. 

 

 


 


ΕΡΓΟ: ΝΕΑ ΔΙΩΡΟΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΔΥΟ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΓΕΙΟΥ 
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αγίου Δημητρίου 339, Σκιόεσσα (Βούντενη), ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ 
Η μελέτη αφορά διώροφη οικοδομή δύο κατοικιών με υπόγειο χώρο βοηθητικών χρήσεων. 
Το Α’ επίπεδο περιλαμβάνει:
α) μια Κατοικία (Διαμέρισμα 2) επιφάνειας 52,55μ2 που αποτελείται από Καθιστικό, Κουζίνα, ένα Υπνοδωμάτια, ένα Λουτρό, αποθηκευτικούς χώρους κ.λ.π. και 
β) έναν Τμήμα Υπόγειου χώρου επιφάνειας 131,46μ2 με γενική λειτουργία Αποθήκης, με δυνατότητα στάθμευσης δύο αυτοκινήτων, στον οποίο προβλέπεται ένταξη ανελκυστήρα και λουτρού καθώς και διάδρομοι πρόσβασης σε αυτά. Ο υπόγειος χώρος φωτίζεται και αερίζεται επαρκώς και διαμπερώς μέσω κατάλληλων ανοιγμάτων - παραθύρων στη βορινή και τη νότια όψη του κτηρίου, τα οποία εφάπτονται στην οροφή ώστε να εκμεταλλεύονται τη διαφορά ύψους (80εκ.) από την τελική στάθμη του εδάφους. 

Το Β’ Επίπεδο - όροφος αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από μία Κατοικία επιφάνειας 132,60μ2 (Διαμέρισμα 1), με Ημιυπαίθριους Χώρους 35,83μ2, Εξώστες 14,52μ2 και έναν κλειστό εξώστη – έρκερ 1,02μ2 (στον οποίο εντάσσεται το τζάκι). Το Διαμέρισμα αποτελείται από καθιστικό, κουζίνα, τρία Υπνοδωμάτια, δύο λουτρά κλπ. βοηθητικούς χώρους. 

Το Δώμα είναι προσβάσιμο μέσω μεταλλικής κλίμακας εξωτερικά του κτιρίου και σε αυτό προβλέπεται εγκατάσταση μηχανολογικών στοιχείων όπως ηλιακοί θερμοσίφωνες και αντλίες θερμότητες, ενώ στο μέλλον προβλέπεται και η ένταξη μεταλλικής κατασκευής για την ανάρτηση φωτοβολταϊκών πάνελ.
 
Αφετηρία μέτρησης του ύψους (0,00μ.) αποτελεί η στάθμη δαπέδου του Ισογείου, η οποία βρίσκεται σε ύψος +98,00μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Χωροθέτηση κατασκευής 
Βασικά κριτήρια για την χωροθέτηση του κτηρίου στο οικόπεδο είναι α) η επίτευξη της μέγιστης δυνατής βιοκλιματικής του λειτουργίας, με την εκμετάλλευση του σωστού προσανατολισμού προς τη μεσημβρία (σε απόλυτη ταύτιση με τον άξονα Βορρά – Νότου), σε συνδυασμό με β) την πολύ καλή θέα προς τον θαλάσσιο ορίζοντα (Πατραϊκός κόλπος) και προς το βουνό (Παναχαϊκό) από τους χώρους ημέρας των κατοικιών. Για την επιδίωξη των παραπάνω στόχων συμβάλει και η ευνοϊκή σχέση του οικοπέδου με τον βασικό δρόμο πρόσβασης σε αυτό. Η σχετικά ήπια κλίση του οικοπέδου - κατά την διαμήκη διάστασή του - επιτρέπει την ομαλή προσπέλαση-πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα (ΑΜΕΑ) και στις δύο κατοικίες (με ανεξάρτητες εισόδους από διαφορετικά σημεία του δρόμου, χωρίς καν να απαιτηθούν ράμπες ανόδου). 

Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου 
Το φυσικό πρανές του οικοπέδου θα αναδιαμορφωθεί περιμετρικά της οικοδομής, σε τέσσερα οριζόντια επίπεδα με υψομετρική διαφορά μεταξύ τους που δεν θα ξεπερνάει το ενάμιση μέτρο. Οι αναληματικοί τοίχοι των επιπέδων θα είναι από λιθοδέματα (αργολιθιά) η ξύλινα κορμοδέματα. Η επικοινωνία μεταξύ των επιπέδων θα γίνεται με βαθμίδες από σκυρόδεμα, ανθεκτικό ξύλο ή άλλο παρεμφερές συνθετικό υλικό, ενσωματωμένες στο χώμα. Οι διάδρομοι επικοινωνίας στο χωμάτινο τμήμα του ακαλύπτου, θα διαμορφώνονται γενικά με λίθινες σχιστόπλακες σε απλή εναπόθεση στο χώμα. Η περίφραξη θα είναι με έγχρωμο μεταλλικό πλέγμα (γαλβανιζέ) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πυκνή φύτευση αναρριχόμενου φυτού, με την ανάπτυξη του οποίου θα εξασφαλίζεται ιδιωτικότητα στο εσωτερικό του οικοπέδου.

 

 


 


Βιοκλιματική Κατοικία Φυσικής Δόμησης στον οικισμό Μάλλια του Δήμου Ερμούπολης Σύρου

[σε διαδικασία αδειοδότησης] 
Συνεργασία με το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Aithrio Architecture (Σταύρος Κοτσιρίλος)  
            


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ.
Η μελέτη αφορά ισόγεια οικοδομή κατοικίας με συνολική επιφάνεια κάλυψης 121,34μ2, χωρίς ημιυπαίθριους χώρους. Αποτελείται από ενιαίο χώρο καθημερινού (καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία), τρία (3) υπνοδωμάτια, δύο λουτρά, έναν χώρο εργασίας και μια αποθήκη. Στο χώρο του καθημερινού προβλέπεται ένταξη παταριού επιφάνειας 20,40μ2, με μικτή λειτουργία υπνοδωματίου - ξενώνα και γραφείου, εξυπηρετούμενων από μικρό λουτρό.
Το κτήριο προβλέπεται να κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές της «φυσικής δόμησης», με εξωτερική τοιχοποιία από φυσικά υλικά (ξύλο, αχυροπηλός) πάχους 50εκ., η οποία σύμφωνα με την τρέχουσα πολεοδομική νομοθεσία, δεν προσμετράται στη δόμηση.

Ογκοπλασία και Χωροθέτηση κατασκευής 

Το κτίσμα διαμορφώνεται από δύο βασικούς ορθοκανονικούς όγκους διαφορετικού ύψους, που συντίθεται σε γενική διάταξη σχήματος «Γ», με την εσωτερική γωνία να «βλέπει» προς τη νοτιοδυτική θέα. Τη μικρή (οριζόντια – άνω) πλευρά του «Γ» καταλαμβάνει ο υψηλότερος όγκος (ΥΑ=3,50μ.), ο οποίος περιλαμβάνει τους χώρους ημέρας. Ο όγκος αυτός καλύπτεται από επίπεδο δώμα, το οποίο δεν υπολογίζεται στατικά ως προσβάσιμο - βατό. Τη μεγάλη (κάθετη – κάτω) πλευρά του «Γ» καταλαμβάνει ο όγκος που περιλαμβάνει το χώρο των υπνοδωματίων. Ο όγκος αυτός καλύπτεται από επίπεδο δώμα, το οποίο είναι προσβάσιμο εξωτερικά του κτιρίου από σκάλα που πρόσκειται στην νότια πλευρά του κτίσματος. Στο δώμα προβλέπεται διαμόρφωση επιφάνειας κατάλληλης για υποδοχή στοιχείων φύτευσης (φυτεμένο δώμα), καθώς και εγκατάσταση μηχανολογικών στοιχείων, όπως ηλιακοί θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά πάνελ (τοποθετημένα με τρόπο που να μην επηρεάζει την αισθητική ενότητα του κτίσματος). 
Βασικά κριτήρια για την αρχιτεκτονική σύνθεση του κτηρίου και τη χωροθέτηση του στο οικόπεδο είναι: 
1. η σωστή ένταξη - προσαρμογή του στο οικόπεδο, εντός των επιτρεπόμενων ορίων, με τρόπο ώστε να εκμεταλλεύεται τις περισσότερο επίπεδες περιοχές του φυσικού αναγλύφου, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις απαραίτητες εκσκαφές και τις απαιτήσεις διαμορφώσεων εξομάλυνσης ή στατικής ενίσχυσης, 
2. η επίτευξη της βέλτιστης βιοκλιματικής λειτουργίας του κτιρίου, με την εκμετάλλευση του σωστού προσανατολισμού (σε κατεύθυνση που ταυτίζεται απόλυτα με τον άξονα Βορρά – Νότου), για την ένταξη παθητικών και ενεργητικών ενεργειακών συστημάτων (προς τη μεσημβρία) και την προστασία από τον ψυχρό βορινό άνεμο,
3. η εξασφάλιση απρόσκοπτης θέας προς τον δυτικό ορίζοντα από τους χώρους ημέρας και τα υπνοδωμάτια της κατοικίας, 
4. η μέγιστη δυνατή απομάκρυνση από τη ζώνη επιρροής του δρόμου, για την εξασφάλιση ιδιωτικότητας και ησυχίας,
5. η σχετικά γρήγορη και ομαλή πρόσβαση στο κτίριο ακόμα και για άτομα με κινητικά προβλήματα – ΑΜΕΑ (με κατά τόπους διαμορφώσεις κατάλληλης ράμπας),
6. η υιοθέτηση και περαιτέρων ανάδειξη των μορφολογικών προτύπων της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής 
7. η εξασφάλιση επαρκούς και διαμπερούς φυσικού φωτισμού και αερισμού, μέσω κατάλληλων ανοιγμάτων στις όψεις του κτηρίου.

Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου 
Το φυσικό πρανές σε ολόκληρη την επιφάνεια του οικοπέδου θα αναδιαμορφωθεί περιμετρικά της οικοδομής, σε τρία οριζόντια επίπεδα με υψομετρική διαφορά μεταξύ τους που δεν θα ξεπερνάει το 1,5μ. Οι αναληματικοί τοίχοι των επιπέδων θα είναι από ξερολιθιά. Η επικοινωνία μεταξύ των επιπέδων θα γίνεται με βαθμίδες από πέτρα.

 

 


 


Βιοκλιματική Πολυκατοικία  στην περιοχή Εγλυκάδα του Δήμου Πατρέων
[Υλοποιημένο Έργο]


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ  ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Η χωροθέτηση του κτηρίου στο οικόπεδο υπαγορεύεται από το σχήμα και τις διαστάσεις του οικοπέδου, τη θέση των οικοδομών στα γειτνιάζοντα οικόπεδα (στη νότια και δυτική του πλευρά), σε συνδυασμό με την επιδιωκώμενη θέα (βορειοανατολικά), την επιθυμία αποφυγής δημιουργίας τυφλής όψης (τήρηση απόστασης Δ περιμετρικά των ορίων), καθώς και την απαίτηση εξασφάλισης προσανατολισμού και γενικής διάταξης με ενισχυμένη βιοκλιματική λειτουργία, μέσα από την ένταξη παθητικών και ενεργητικών ηλιακών συστημάτων υψηλής απόδοσης.

Αναλυτικά οι χώροι:

ΙΣΟΓΕΙΟ:  αποτελείται από ένα διαμέρισμα επιφάνειας 46.24μ2, δύο κύριες αποθήκες επιφάνειας 34.92μ2, 23.74μ2 αντίστοιχα, χώρους στάθμευσης δύο αυτοκινήτων 49.47μ2 και κοινόχρηστους χώρους (κλιμ/σιο, διάδρομο, ανελκυστήρα, μηχ/σιο) 60.11μ2. Επιπλέον περιλαμβάνονται Η/Χ χώροι επιφάνειας 52.86μ2.
Η στάθμη δαπέδου είναι 0,20μ. από την αφετηρία μέτρησης του ύψους 
Η Επιφάνεια  στο Σ.Δ. είναι 231.84μ2. Η Συνολική  Επιφάνεια είναι 266,96μ2. Ο όγκος είναι 855.49μ3 (Y= 3.20μ.).  

Α' ΟΡΟΦΟΣ: αποτελείται από μία κατοικία 221.02μ2, κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο  24.51μ2, ημιυπαίθριους χώρους 14.40μ2 και εξώστες 31.15μ2. Το Διαμέρισμα περιλαμβάνει  καθιστικό, κουζίνα, τρία υπνοδωμάτια, λουτρό, τρία W.C, ιματιοθήκη. 
Η Επιφάνεια στον Σ.Δ. είναι 234.39μ2. Η Συνολική Επιφάνεια είναι 259.93μ2. Ο όγκος είναι 883.76μ3 (Y= 3.40μ.).

Β΄ ΟΡΟΦΟΣ: περιλαμβάνει τρία διαμερίσματα 113.64μ2, 39.06μ2, 27.73μ2, κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο και διάδρομο προσπέλασης επιφάνειας 50.84μ2, ημιυπαίθριους χώρους 19.53μ2 και εξώστες 27.34μ2. Το Διαμ.2 αποτελείται από Καθιστικό, Κουζίνα, δύο Υπνοδωμάτια, Λουτρό. Τα Διαμ. 3 και 4 αποτελούνται από έναν ενιαίο χώρο και ένα Λουτρό. 
Η Επιφάνεια στον ΣΔ είναι 212.41μ2. Η Συνολική Επιφάνεια είναι 250.80μ2. Ο όγκος είναι 852.72μ3 (Y=3,40μ).

Το κλιμακοστάσιο φωτίζεται και αερίζεται επαρκώς μέσω κατάλληλων ανοιγμάτων - παραθύρων στην πρόσοψη και την πλαϊνή-νότια όψη του κτηρίου. Στο Δώμα διαμορφώνεται απόληξη κλιμακοστασίου, η οροφή του οποίου διαφοροποιείται σε αντιστοιχία προς τα 2 σκέλη της υποκείμενης κλίμακας (τύπου Π) και συγκεκριμένα: στο περίγραμμα-προβολή του κάτω σκέλους και του πλατυσκάλου η οροφή διαμορφώνεται με επίπεδο δώμα, ενώ στο περίγραμμα του άνω σκέλους διαμορφώνεται με κλίση 35o (αντίστοιχη προς αυτή της κλίμακας), έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το ελάχιστο απαραίτητο ύψος. Σε συνέχεια του όγκου της απόληξης κλιμακοστασίου διαμορφώνεται στέγαστρο μεταλλικής κατασκευής, με αντίστοιχα επικλινή επιφάνεια, η οποία στρέφεται προς τη μεσημβρία (σε απόλυτη ταύτιση με τον άξονα βορρά-νότου), ώστε είναι κατάλληλη για την ένταξη ηλιακών συλλεκτών και φωτοβολταϊκών πάνελ.  Το συνολικό ύψος της κατασκευής από την τελική στάθμη του δώματος είναι 2,50μ.

 

 


 


Βιοκλιματική Κατοικία Φυσικής Δόμησης στον οικισμό Κρέστενα του Δήμου Ανδρίτσαινας 
[σε διαδικασία αδειοδότησης] 
Συνεργασία με το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Aithrio Architecture (Σταύρος Κοτσιρίλος)


Περιγραφή της Αρχιτεκτονικής Λύσης

Η μελέτη αφορά μια ισόγεια βιοκλιματική κατοικία Ε=115, 08μ2, η κάτοψη της οποίας οργανώνεται στη βάση ενός σχήματος επιμήκους ορθογώνιου παραλληλεπίπεδου, με ημικυκλική δυτική πλευρά, με τρόπο ώστε να μπορεί να διαχωριστεί σε δύο μικρότερες κατοικίες επιφάνειας Ε1=92,08μ2 και Ε2=23,00μ2. Αποτελείται από Καθιστικό, Κουζίνα, ένα Λουτρό, ένα βοηθητικό WC, δύο Υπνοδωμάτια και βοηθητικούς - αποθηκευτικούς χώρους, καθώς και Ημιυπαίθριο Χώρο 37,00μ2. Οι χώροι διατάσσονται διαδοχικά κατά μήκος ενός γραμμικού διαδρόμου στη νότια πλευρά του κτιρίου. 

Ο κεντρικός διάδρομος κίνησης και ο ημιυπαίθριος χώρος βαίνουν παράλληλα, προσκείμενοι στη νότια (μεγάλη) πλευρά του κτίσματος, με τρόπο ώστε να λειτουργούν ουσιαστικά ως ένα επίμηκες βιοκλιματικό θερμοκήπιο, το οποίο, από κοινού με ορισμένα άλλα στοιχεία (τζάκι τύπου rocket stove, ηλιακή καμινάδα κα.) είναι ικανού να εξασφαλίσει θερμική άνεση στο εσωτερικό του σπιτιού καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, με τις ελάχιστα δυνατά κόστη από εξωγενείς ενεργειακές απαιτήσεις. Η όλη διάταξη παραπέμπει εμφανώς στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τυπολογία του «Γεώπλοιου» (Earthship), όρος που αναφέρεται σε ενεργειακά αυτόνομες (off-grid) βιοκλιματικές κατοικίες μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από φυσικά ή και ανακυκλωμένα υλικά, τις οποίες πρωτοσχεδίασε και εξέλιξε ο αρχιτέκτονας Michael Reynolds στο Τάος του New Mexico των ΗΠΑ, αξιώνοντας τη διαμόρφωση ενός προτύπου οικολογικής κατοίκησης. 
Το κτήριο προβλέπεται να κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές της λεγόμενης «φυσικής δόμησης», με εξωτερική τοιχοποιία από φυσικά ή ανακυκλωμένα υλικά (ξύλο, αχυροπηλός, πλιαθιά, cob, μεταχειρισμένη τουβλίνα κλπ)) πάχους 50εκ., η οποία σύμφωνα με την τρέχουσα πολεοδομική νομοθεσία, δεν προσμετράται στη δόμηση.
Η στέγαση του κτίσματος γίνεται με επίπεδη επιφάνεια – δώμα, με κατάλληλη ήπια κλίση για την απορροή των ομβρίων και διαμόρφωση των στηθαίων, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ο απρόσκοπτος ηλιασμός σε όλη την επιφάνεια (για την αποτροπή συσσώρευσης υγρασίας), αλλά και να προκύπτει μια ενδιαφέρουσα ογκοπλαστική ποιότητα. Στο δώμα προβλέπεται εγκατάσταση μηχανολογικών στοιχείων όπως ηλιακοί θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά πανέλα, αναρτημένα σε μεταλλική κατασκευή (χαμηλού ύψους). Το δώμα είναι προσβάσιμο μέσω κλίμακας εξωτερικά του κτιρίου, η οποία τίθεται σε ογκοπλαστική συνέχεια με το υπόλοιπο κτίριο, προσδίδοντας στη σύνθεση έναν χαρακτήρα “τοπιακής” αρχιτεκτονικής (ο όρος αναφέρεται σε ένα σύγχρονο ρεύμα κτιριακής αρχιτεκτονικής που αντιμετωπίζει τα κτίρια ως φυσικότροπα - «τοπιακά» μορφώματα, με κελύφη που επιχειρούν να ενταχθούν οργανικά στο φυσικό ανάγλυφο, μέσα από σχέσεις μορφολογικής και λειτουργικής συνέχειας, δηλαδή με τρόπο που να διευκολύνει προσβάσεις και άλλες λειτουργικές ροές στο σύνολο του κτιριακού κελύφους).  
     Βασικά κριτήρια για τη χωροθέτηση του κτηρίου στο οικόπεδο είναι α) η επίτευξη της μέγιστης δυνατής βιοκλιματικής του λειτουργίας, με την εκμετάλλευση του σωστού προσανατολισμού προς τη μεσημβρία (σε απόλυτη ταύτιση με τον άξονα Βορρά – Νότου, σε συνδυασμό με παθητικά και ενεργητικά ενεργειακά συστήματα), καθώς και β) την πολύ καλή θέα προς τον νότιο ορίζοντα. 
Το φυσικό πρανές του οικοπέδου περιμετρικά της οικοδομής θα αναδιαμορφωθεί σε οριζόντια επίπεδα με υψομετρική διαφορά μεταξύ τους που δεν θα ξεπερνάει το μισό μέτρο. Οι αναληματικοί τοίχοι των επιπέδων θα είναι από λιθοδέματα (αργολιθιά) η ξύλινα κορμοδέματα. Η επικοινωνία μεταξύ των επιπέδων θα γίνεται με βαθμίδες από ανθεκτικό ξύλο ή πέτρα, ενσωματωμένες στο χώμα. Οι διάδρομοι επικοινωνίας στο χωμάτινο τμήμα του ακαλύπτου, θα διαμορφώνονται γενικά με λίθινες σχιστόπλακες σε απλή εναπόθεση στο χώμα. Τέλος, η σχετικά ήπια κλίση του οικοπέδου - κατά την διαμήκη διάστασή του - επιτρέπει την ομαλή προσπέλαση-πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα (ΑΜΕΑ) και στις δύο κατοικίες (με ανεξάρτητες εισόδους από διαφορετικά σημεία του δρόμου, χωρίς να απαιτηθούν ράμπες ανόδου).